Finse

Finse

De første spor etter mennesker på Finse er 7000 år gamle. Dette var steinalderfolk som jaktet villrein i området rundt Finse. De første registrerte turistene er fra ca. 1850, da Prinsen av Wales og hans sønn besøkte Finse for å jakte og fiske. Finse som et samfunn vokste frem i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. På det meste bodde det ca. 200 mennesker på Finse. På denne tiden hadde Finse en skole, samfunnshus og butikk. I dag er det ca. 10 fastboende mennesker på Finse. De fleste er ansatte ved hotellet. I høysesongen kommer innbyggertallet opp i 30-35.

Finse er Bergensbanens høyeste stasjon 1222 moh

Finse ligger midt på Hardangervidden, forblåst og solglitrende ved foten av Hardangerjøkulen. Uberørt, vilt og vakkert, plassert mellom nasjonalparker men likevel lett tilgjengelig med tog. Finse og Finse 1222 ligger på Bergensbanens høyeste punkt, 1222 moh. Til Finse tar det 2,5 timer med tog fra Bergen og 4,5 timer med tog fra Oslo. Stedet blir ofte beskrevet som treffpunktet mellom øst og vest. Finse ligger fantastisk til, midt mellom Hallingskarvet Nasjonalpark og Hardangervidda Nasjonalpark. Med Hardangerjøkulen og majestetiske Hallingskarvet i umiddelbar nærhet, er Finse

Turisme er det viktigste næringsgrunnlaget på Finse, men også forskning på det uberørte naturlandskapet spiller en sentral rolle. Finse er det sydligste stedet i Europa med arktisk klima. Gjennomsnittstemperaturen i løpet av et år ligger på -2 grader, men kvikksølvet har blitt registrert helt nede på -39,6 grader. Sir Ernest Shackleton var på Finse og han uttalte ”Men dette er jo et ideelt Sydpollandskap”. Finse har også blii beskrevet som et Antarktis i miniatyr. Siden Finse Hotells spede begynnelse i 1909 har storheter som Nansen, Amundsen og Shackleton brukt Finse grunnet stedets ekstreme kvaliteter. Naturen, været og tradisjonene på Finse skaper den perfekte rammen for unike vinteropplevelser. Hovedaktiviteter på vinteren er skiseiling, kiting, fjellskiturer, alpint, hundekjøring og lavvoleir.

Sommersesongen på Finse går fra juli til ut oktober. På sommeren kan man dra på bretur og utforske blåisen som er en sidearm av Hardangerjøkulen. Hovedaktiviteten på sommeren er sykling på Rallarvegen. Med beliggenhet mellom to av Norges vakreste Nasjonalparker har Finse vokst frem som et populært startsted for vandrere. Her finnes et enormt nettverk av merkede og umerkede fotturer.

Social Bookmarks