Fagernut Vokterbolig – Rallarkafé og utstilling

Fagernut Vokterbolig – Rallarkafé og utstilling

Langs Rallarvegen, mellom Finse og Hallingskeid ligger Fagernut Vokterbolig. Dette er den høyestliggende vokterboligen langs Bergensbanen, på 1342 moh. Her er det Rallarkafe med salg av Rallarvaffel og Sluskesuppe.

Etter en mil med jevn stigning på Rallarvegen fra Finse passer det perfekt med en rast på Fagernut. I tillegg til kaféen kan man besøke utstillingen som illustrerer banevokter- og familielivet på Bergensbanen. Vokterboligen har en lang historie som bolig for banevoktere og senere også for turister. Fagernut er i likhet med en rekke andre vokterboliger fredet av Riksantikvaren. Det er Rallarmuseet på Finse som eier vokterboligen og drifter kaféen. Boligen mistet strømmen ved Finsetunnelens åpning i mai 1993, da boligen fikk strøm fra kjøreledningsnettet som da ble tatt ut av drift.

Historien om Fagernut Vokterbolig

Fagernut ble bygget i 1904 og i anleggstiden frem til 1909 var Fagernut brukt som anleggsbustad for ingeniører og ledelsen på høyfjellsstrekningen. Boligen har to leiligheter som ga muligheter for at to banevokterfamilier kunne bo der samtidig. Rallarkafeen finner du nå i den Østre boligen. En rekke familier bodde der i korte eller lengre perioder. Boligen ble fraflyttet i 1965. I forbindelse med Naturvernåret 1970 og Norske ungdomsherbergers 40-års jubileum, ble det arrangert internasjonal arbeidsleir i vokterboligen fra 1970 til 1975 med deltakere fra 60 land. Utbedringer, reparasjoner og nødvendig opprydning langs jernbanelinja jernbanelinja ble gjort slik at Rallarvegen kunne gjenåpnes og brukes som sykkelvei. Markeringen ved åpningen foregikk på Fagernut juli 1974.

Livet som banevokter

Livet som banevokter var nok både ensomt og sosialt med tøffe arbeidsøkter og mye dødtid. I 1948 fikk 28 år gamle Rolf Breili banevokterjobb i NSB, med tjenestested Fagernut på Bergensbanen. Fagernut Vokterbolig er den høyest beliggende vokterboligen langs Bergensbanen. Året etter flyttet kona opp på fjellet og deres eldste datter ble født samme år. Det var tungvindt med innkjøp, Finse var nærmeste sted med butikk og Geilo var nærmeste tettsted. Det var mange ansatte i NSB på denne tiden og det bodde et annet par på Fagernut samtidig som den lille Ringeriksfamilien. Det fantes ikke elektrisitet på Fagernut, men mengder av tørr ved og en telefon om det skulle skje noe. Bergensbanens høyestliggende deler er kjent for sitt tøffe klima. Det kunne bli flere meter med snø, Rolf Breili har fortalt om en snøskjæring på 12 meter. Det hendte også at han måtte gå i løpestreng mellom linja og boligen for å komme helskinnet frem. Konen hadde ofte tau rundt livet da hun hentet ved. Den unge Breili visiterte linja tre kilometer hver vei, da var det svært viktig å holde alle sanser åpne. Han brukte dresin under arbeidet og hvis det dukket opp et uventet tog, kunne det være vanskelig å redde seg unna i tide. Ikke bare skulle han redde seg selv, dresinen som han hadde personlig erstatningsansvar for måtte også reddes. Arbeidet langs jernbanen medførte mye slit, men også tillegg i lønna.

Åpningstider

10.00-16.30 fra midten av juli til slutten av september

Adresse

Pb. 4, 5719 Finse

Telefon

90 50 09 40

E-post

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Social Bookmarks