Sykkelruten Rallarvegen

Rallarvegen er den ultimate sykkelopplevelsen og har vokst frem som en av landets mest populære sykkelruter. Den strekker seg fra Haugastøl i øst til Flåm i vest og er ca. 8 mil. Alternativ rute går til Voss. Rallarvegen er ”et lite stykke Norge”.

Sykkelruten starter i høyfjellet, forsetter forbi isbreen Hardangerjøkulen, passerer store elver med smeltevann fra fjellet, går via den ville Flåmsdalen med fossefall og avsluttes i det vakre og velkjente norske fjordlandskapet. Rallarvegen byr ikke bare på mektig natur, det er også en reise gjennom fascinerende kultur og historie.

Historien

I mars 1894 vedtok Stortinget at det skulle bygges en jernbaneforbindelse mellom Christiania og Bergen. Bergensbanen skulle bygges over det veiløse fjellet og før anleggsarbeidet kunne settes i gang, måtte det bygges anleggsveier fra Geilo, Flåm og Voss.

Å bygge Bergensbanen ble sett på som en umulig oppgave. Fra arbeidet startet i 1894 til åpningen i 1909 hadde man brukt 700.000 kilo dynamitt, 500 km lunter og 2,5 millioner dagsverk. Anleggsarbeideren ble kalt Rallar, fra det svenske ordet rallare som kommer av dialektordet ralla (trillebår). Det er dette som har gitt den gamle transportveien det populære tilnavnet Rallarvegen.

Sykkelruten

Rallarvegen ble restaurert sommeren 1974, men landskjent som sykkelvei på slutten av 1980 årene etter at det ble vist et TV-program om turen. Rallarvegen er grusvei med grovt veidekke, den østligste delen av Rallarvegen har god grusveistandard. Det finnes en rekke løsninger og tjenestealternativer underveis for deg som ønsker å sykle Rallarvegen. Det er du som bestemmer start, pause og stoppested.

Haugastøl – Finse 27 km

Du kan velge å starte på Haugastøl, 1000 moh. Her finnes parkeringsplasser på togstasjonen og på motsatt side av Haugastøl Turistsenter. Noen av togene fra Bergen og Oslo stopper på Haugastøl. Dersom du ønsker en overnatting før du tar fatt på turen kan Haugastøl Turistsenter hjelpe deg med det. I kaféen kan du fylle på litt energi før turen. En vaffel kanskje? Vi elsker vafler.

De som ønsker å leie sykkel til turen på Rallarvegen kan få hjelp til det i sykkelutleien ved Haugastøl Turistsenter (link til Haugastøl Sykkelutleie), her finner du gunstige sykkelpakker og kvalitetssykler som er tilpasset turen på Rallarvegen.

Rallarvegen starter rett utenfor Haugastøl Turistsenter. Den 27 kilometer lange turen til Finse har relativt god grusveistandard og en stigning på 222 meter. Veien er åpen for biler frem til Storurdivatnet 16 km vest for Haugastøl, det finnes ingen parkeringsplasser ved Storurdi. Her er man 1150 moh og kan se Storurdi Vokterbolig (link til Vokterboliger) som ikke lenger har servering. 2 km lenger vest, på Uksabotn Vokterbolig (link til Vokterboliger), er det kafe. Underveis sykler du over vakre gamle broer som er bygget for hånd. På denne strekningen kan man se den nye og moderne jernbanetraseen og den nye tunellen Gråskallen som er bygget med snøskjermer for å hindre at sporet skal bli ufremkommelig.

Finse ligger 1222 moh og er Bergensbanens høyestliggende stasjon. Alle tog fra Oslo og Bergen stopper på Finse. Legg inn et stopp på Finse, her finnes en rekke attraksjoner. Bretur på Hardangerjøkulen med Jøklagutane er sterkt anbefalt. De vakre fargene og spenningen i Blåisen må oppleves på nært hold. På Finse finnes også et enormt nettverk av merkede og umerkede vandreruter. På Rallarmuseet kan du bli bedre kjent med rallarlivet. Museet presenterer forarbeidet, stikking og byggingen av Bergensbanen. Her finnes en levede smie og museumskafe med souvenirer og vafler. Museet ligger på motsatt side av hotellet Finse 1222, merk deg hvor du kan krysse togskinnene.

Mange velger å legge inn en natts hvile på Finse. Da kan du velge mellom Finse 1222 som ligger på perrongen på Finse stasjon og den betjente DNT Finsehytta som ligger øst for Finsevann. På hotellet kan du nyte en treretters middag og komfortable senger i trivelige rom. På Finsehytta serveres vafler, lunsjmåltider, middag og ikke minst finnes der et mikrobryggeri der. Sengeplassene er fordelt på rom og i sovesal.

Det er mulig å kjøpe forsyninger i butikken på Finse 1222, den finner du ved inngangen på hotellet. På hotellet serveres også Rallarsuppe, vafler eller andre enkle lunsjmåltider. Vi elsker vafler.

Finse – Hallingskeid 21 km

Det er mange som ønsker å starte på Finse. Da kan du leie sykkel på Sykkel 1222 som ligger øst på perrongen. Her finner du gunstige sykkelpakker og kvalitetssykler som er tilpasset turen på Rallarvegen. Sykkel 1222 hjelper deg også med reparasjoner på din private sykkel, i butikken finner du alt av nødvendig utstyr til turen på Rallarvegen. Haugastøl Turistsenter leier også ut sykler på Finse, på motsatt side av hotellet, pass på at du krysser jernbanelinjen der du skal.

Fra Finse til Fagernut er det ca. 10 km med en stigning på ca. 100 meter. Her passerer man vokterboliger på rad og rekke, Norenut, Sandå og Slirå før du kommer til Fagernut som er den høyest beliggende vokterboligen på Rallarvegen. På Fagernut kan du belønne deg selv med vafler eller Sluskesuppe i Fagernut Vokterbolig. Her finner du også en utstilling som viser hvordan banevokterne med familier levde. Innredning og interiør er slik det var da banevokterne levde der.

Ved Fagervatn er man på Rallarvegens høyeste punkt. Herfra sykler man i vakkert fjellandsskap mot Grjotrust. Legg merke til de steinbygde murene og tunellene, man ser tydelig hva slags arbeid som er lagt ned.

Hallingskeid –Vatnahalsen 17 km

På Hallingskeid var det folk lenge før jernbanen ble anlagt. Allerede fra 1700 tallet var Hallingskeid markedsplass for sogninger, vossinger, hardinger og hallingdøler. På sletten nedenfor stasjonen, der elvene Skoma og Måldå møtes, ble det holdt hestekamper og kappridning. Fra Hallingskeid til Myrdal kan man se hvordan jernbanen ligger på en hylle i fjellet. Dette er den mest rasutsatte strekningen på jernbanen og man kan bare se for seg hvor vanskelig arbeidet med byggingen må ha vært. Man sykler gjennom en liten tunell og kommer ut til fantastisk natur på andre siden, du er kommet til det vakre partiet rundt Klevagjelet. Her er det satt opp varselskilter og vi oppfordrer alle til å være forsiktige. Ved Reinungavatn ligger Seltuft, her finnes det steinalderboplasser.

Når du tar deg selv i å befinne deg midt i en kraftig oppoverbakke og kjenner at det begynner å tære på kreftene så er Vatnahalsen rundt neste sving. Vatnahalsen er en holdeplass på Flåmsbana. Her ligger Vatnahalsen Høyfjellshotell. De nydelige vaflene som serveres på Vatnahalsen gir ny energi etter den noe overraskende bratte oppoverbakken. Mange velger å legge inn en overnatting på Vatnahalsen og på den måten blir sykkelturen en helgeopplevelse.

Myrdalssvingene og Flåmsdalen 17 km

Man har lagt bak seg noen mil og de fleste kjenner det i bena når man sitter på Vatnahalsen og nyter utsikten. Nå blir det bratt, i løpet av de 21 krappe Myrdalssvingene har du sluppet deg ned ca. 300 meter. Vel nede sykler du gjennom den eldste tunellen i Sogn og Fjordane, det er gjort svært lite på Kårdalstunellen siden den ble bygd i 1898. Veien fra Myrdal til Flåm skapte en ny næring, turismen. Flere kaféer og hotell vokste frem. Da Flåmsbana kom i 1940 kjørte turister med toget og det var ikke lenger behov for kaféer og hotell på strekningen. Flåmsbana er Nord-Europas bratteste jernbane og er verdenskjent. Den er 20 km lang, har 20 tunneller og en høydeforskjell på 865 m. Flåmsbana er verdenskjent. Hver sommer reiser det nesten 400 000 turister med banen.

Flåmsdalen er en ekte vestlandsdal med vill natur og mektige fossefall. På vegen fra Dalsbotten og nedover mot Hårreina ser du den mektige Rjoandefossen på venstre side. Etter ar du har syklet fra Hårreina vil du se den tjærebrune Flåm kirke, fra 1667. Dikteren Per Sivle er fra gården ved siden av kirken og man kan se bautasteinen som er reist til minne om han. Når man kommer til Flåm åpner landskapet seg og Sognefjorden blir synlig. Sykkelturen avsluttes i Flåm og sykkelen leveres ved den røde boden ved togstasjonen.

Flåm

Det finnes en rekke spennende aktiviteter i og rundt Flåm. Kanskje du har hørt om mikrobryggeriet Ægir eller kanskje du alltid har drømt om å gå Aurlandsdalen? Visste du at Nærøyfjorden er på UNESCO sin verdensarvliste og at du kan få oppleve den på nært hold fra en RIB? I Flåm finner du også ulik typer overnattingstilbud. Les mer om Flåm og Nærøyfjorden her.

Flåmsbana og Bergensbanen

Fra Flåm kan du ta Flåmsbana til Myrdal og deretter videre med Bergensbanen til Bergen eller til Oslo, togene korresponderer. Flåmsbana er en verdenskjent turistattraksjon og er så mye mer en bare et transportmiddel for personer og sykler. Det er en opplevelse i seg selv. Ved Kjosfossen er det lagt in et lenger stopp med muligheter for å gå ut å ta bilder av huldrene som danser til musikk i fossen.

Bergensbanen står frem som en av de viktigste aktørene langs Rallarvegen. Majoriteten av reisende i vår region er i kontakt med NSB i løpet av oppholdet her. Det er flere av stedene i regionen som ikke har bilveiforbindelse, kun tog. Ved siden av persontransport er det NSB som tar seg av frakten av sykler, både for private reisende og for utleieaktørene. Du kan lese mer om sykkelfrakt her.

Social Bookmarks