Rallarmuseet

Rallarmuseet ligger i østre lokomotivhall på Finse. Museet viser forarbeidet, prosjektering, stikking og bygging av Bergensbanen i årene 1871 til åpningen i 1909. Forslaget om jernbane mellom Oslo og Bergen ble for første gang fremsatt av forstmester H. A. Gløersen i Bergensposten i 1871. I 1894 ble det vedtatt å bygge jernbaneforbindelse mellom Christiania og Bergen.

Fagernut Vokterbolig – Rallarkafé og utstilling

Langs Rallarvegen, mellom Finse og Hallingskeid ligger Fagernut Vokterbolig. Dette er den høyestliggende vokterboligen langs Bergensbanen, på 1342 moh. Her er det Rallarkafe med salg av Rallarvaffel og Sluskesuppe.

Cafe Rallaren

Cafe Rallaren ligg på Myrdal stasjon 867 m.o.h. Myrdal stasjon er øvre endestasjon for den verdskjende Flåmsbana og knutepunkt mellom Bergensbana og Flåmsbana. Cafeen ligg i lokala til den gamle jernbanerestauranten som vart opna i 1909. Me driv og suvenirbutikk der me m.a. sel t- skjorter, capsar, pins, krus og andre suvenirar frå Rallarvegen og Flåmsbana. Cafe Rallaren har og bagasjeoppbevaring. Området kring Myrdal passar for dei fleste men er ikkje tilrettelagt for rullestol.

Rallarvegen sykkelutleie

Haugastøl Turistsenter er Norges største sykkelutleier. Vi leier ut sykler både fra Haugastøl og fra Finse. Syklene kan leveres inn på Myrdal, Voss eller i Flåm. Vi har spesialbygde DBS Finse 1222 med 8 gir, DBS 02:52 Offroadsykler og barnesykler i ulike str og typer. Det er også mulig å leie sykkelvesker, bagasjetralle og barnetilhenger.

Sykkel 1222 – sykkelutleie

Når du skal sykle Rallarvegen kan du leie sykkel du ved Sykkel 1222. Våre Meridasykler er av god kvalitet, nye og moderne. Du kan velge mellom Merida Rallarvegen, Merida Specialized Rockhopper, Merida Specilized Epic og juniorsykkelen Merida Viper.

Jøklagutane

Jøklagutane er et aktivitetsfiram som i hovedsak driver føring på Hardangerjøkulen i sommersesongen, men har gjennom årene gjort mange forskjellige aktiviteter i Finseområdet og langs Rallarvegen. Brevandringen arrangeres daglig gjennom sommersesongen. Turene starter kl. 11.00 med oppmøte utenfor venterommet ved Finse Stasjon. En bretur med Jøklagutane inkluderer guide, nødvendig breutstyr, forsikring og en personlig gave som du kan bruke under turen.

Klemsbu

Klemsbu eies og driftes av Finse 1222. Hytta ligger ca. 5 kilometer fra Finse sentrum og det perfekte turmålet om du ønsker å gå en kortere tur. Det er mulig å leie Klemsbu for de som ønsker det. Hytta har ikke strøm eller innlagt vann og det er sengeplass for 4-5 personer.

Omvisning Ægir Bryggeri

Frå Norrøn Mytologi til bryggeri i Flåm

Ægir vert i norrøn mytologi omtala som ein jotne. Han er bror av Vinden og av Elden og han er herskaren av havet. Ægir sin hall er ikkje opplyst av eld, men av skiraste gullet. Kvart år ber han Æsene til ete- og drikkegilde i festsalen sin, Brime, der ølet og maten ber seg sjølv rundt og drikkehorna fyller seg sjølve. Ægir bryggjer, ifølgje Odin, det beste ølet, og dette vert bryggja i det største bryggjekaret i verda, ei mil djupt. I Ægir sin hall måtte gudane halde fred med kvarandre og den som laga bråk blei bortvist for evig tid.